Contoh Soalan Exam Pegawai Eksekutif 41 LHDN

Contoh Soalan Exam Pegawai Eksekutif 41 LHDN | 20 September 2017 ini bakal berlangsungnya Peperiksaan Pegawai Eksekutif Gred 41 (Pengambilan Lembaga Hasil dalam Negeri) serentak di seluruh negara. Kami tahu anda yang singgah di website kami saat ini pastinya merupakan salah seorang calon kan? Bahang exam ini dapat kami rasakan sejak berlangsung exam Separa Perubatan yang baru-baru ini berakhir lagi. Belum pun exam Separa Perubatan itu habis, ramai calon dah tanya tentang tips rujukan exam LHDN ini!

 

Nampak tak betapa ramainya calon seperti anda yang dahaga nak lulus? Dan di situ juga anda harus nampak betapa ramainya PESAING anda. Jadi macam mana nak lulus exam Pegawai Eksekutif 41 LHDN ni? Apa nak buat? Apa nak kena baca? Jangan risau, baca artikel ini sampai habis. Anda akan jumpa jalan penyelesaiannya.

 

 

Tahukah anda? 90% calon exam kerja kerajaan seperti ini gagal kerana faktor remeh iaitu tak tahu format soalan. Seperti mana yang kita tahu nak bergelar seorang pegawai LDHN bukannya mudah. Exam online Pegawai Eksekutif 41 LHDN ini step pertama. Kalau step pertama pun anda dah sambil lewa, macam mana nak berjaya dalam kerjaya?

 

 

Contoh Soalan Exam Pegawai Eksekutif 41 LHDN

 

 

Untuk lulus exam online ini, calon harus:-

  • Tahu format exam
  • Tahu contoh soalan 
  • Tahu cara mencari jawapan
  • Tahu bentuk soalan
  • Tahu pembahagian seksyen dalam exam
  • Tahu bagaimanakah jenis soalan yang akan ditanya
  • Tahu bagaimana cara permakahan dikira
  • Tahu peraturan penting sebelum, semasa dan selepas exam

 

 

Peperiksaan online PEGAWAI EKSEKUTIF 41 LHDN pada sesi 20 September 2017 dibentuk dalam tiga seksyen, iaitu Seksyen A, Seksyen B dan Seksyen C. Sila teruskan pembacaan. Jangan skip.

**DISCLAIMER**

PTDEXAM.COM/BLOG tiada kaitan dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mahupun Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM). Apa yang PTDEXAM.COM/BLOG sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan yang disediakan bukan SOALAN BOCOR jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi bersama nota-nota persediaan. 

 

Soalan Seksyen A Pengetahuan am adalah bersifat analitikal. Ada soalan yang ditanya direct dan ada yang memerlukan bacaan. Calon perlu kukuhkan bacaan surat khabar nasional seperti Utusan dan Berita Harian. 

 

::Contoh soalan Seksyen A: Pengetahuan Am::

 

1. Lembaga Hasil dalam Negeri Malaysia juga dikenali sebagai apa?

a) LHDN

b) HASiL – Jawapan

c) Lembaga Hasil

d) LHDN Malaysia

 

2. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia berada di bawah Kementerian mana?

a) Kementerian Kewangan – Jawapan

b) Kementerian Dalam Negeri

c) Kementerian Pertahanan

d) Kementerian Sumber Manusia

 

3….

.

.

.

.

 

Soalan Seksyen B Daya menyelesaikan masalah adalah bersifat applied question. Nak tak nak anda kena minat matematik untuk menjawab soalan ini.

::Contoh soalan Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah::

1. Karim bekerja selama 8 jam sehari dalam tempoh seminggu. Jika dia dibayar RM3.40 sejam, kira pendapatan bulanan bagi Karim.

a) RM544.00 – Jawapan

b) RM135.00

c) RM775.00

d) RM80.00

2. Panjang sebatang paip ialah 90cm. 3/5 daripadanya dicat dengan warna hitam, 15cm dicat dengan warna oren dan selebihnya dicat dengan warna biru. Pecahan paip yang dicat dengan warna biru ialah

a) 23/30

b) 7/30 – Jawapan

c) 13/20

d) 17/30

3…

.

.

.

.

 

Wah, rasa tak cukup kan? Jangan risau, kami dari Tim Infokerjaya akan mengeluarkan satu rujukan khas untuk exam Pegawai Eksekutif 41 LHDN ini di mana apa yang anda akan dapat adalah:-

 

  • Penerangan format secara terperinci
  • Contoh soalan dan jawapan setiap seksyen
  • Cara menjawab soalan
  • Nota rujukan pantas yang bakal jimatkan masa anda study!
  • Latih tubi untuk anda prepare persediaan jalani exam sebenar
  • Nota-nota tambahan tentang LDHN

 

 

Tak perlu lagi anda tercari-cari bahan rujukan lain yang tak semestinya info yang anda baca tu masuk dalam exam. Sebagai nota, kami Tim Infokerjaya telah membantu lebih 75,000 graduan lulus dalam exam dan temuduga kerja sejak tahun 2009 lagi. Kredibiliti kami tak dapat dipersoal lagi sehinggakan tiap kali exam calon-calon sendiri yang akan email dan minta kami bahan rujukan. Sampai ada yang dapatkan rujukan kami secara haram. Maaf. 

Bookmark website kami: http://ptdexam.com/blog dan jadi yang terawal memiliki rujukan exam Pegawai Eksekutif 41 LHDN dari kami! Tunggu kami update ya! Tak lama saja lagi, 15 September ini!

15 September 2017 ini Rujukan Lengkap Exam Pegawai Eksekutif 41 LHDN bakal dilancarkan!

Tunggu ya!

p/s: Nak berjaya biar halal. Biar ikhlas dan sehabis usaha. Biar berkat. 

 

 

Latest Comments

  1. Nur Ziana Binti Abdul Manap September 18, 2017
    • Mohd Hafiz September 18, 2017

Leave a Reply