Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah | Seperti yang dijanjikan dalam artikel kami yang lepas, di sini kami akan berkongsi kepada calon-calon exam PTD 2019 semua contoh soalan Seksyen B Daya menyelesaikan masalah. Pada artikel yang lepas, kami telah kongsikan Contoh soalan Seksyen A Pengetahuan Am. Jika anda nak review balik contoh soalan seksyen A tu boleh klik link di bawah untuk pautan ke sana ye.

Baca artikel sebelumnya:- Contoh soalan PTD Seksyen A Pengetahuan am

Kita recap sikit apa yang kami dah kongsikan dalam artikel lepas. Memandang exam PTD tak lama saja lagi, anda hanya ada beberapa hari saja lagi untuk membuat persediaan, kami akan terangkan secara ringkas dan cepat. Anda tak akan rugi membaca artikel ini kerana di akhir bacaan anda nanti, anda akan sedar bahawa kami akan tunjukkan bagaimana kami JIMATKAN MASA anda study. 
Tahukah anda, 90% calon exam lepas GAGAL exam PTD ni sebab tak tahu format soalan, ego dan over-confident?
Kalau nak lulus anda harus ada ini:-
  • Tahu format exam
  • Tahu contoh soalan 
  • Tahu cara mencari jawapan
  • Tahu bentuk soalan
  • Tahu pembahagian seksyen dalam exam
  • Tahu bagaimanakah jenis soalan yang akan ditanya
  • Tahu bagaimana cara permakahan dikira
  • Tahu peraturan penting sebelum, semasa dan selepas exam
Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

Disclaimer: Contoh soalan yang kami tunjukkan hanyalah contoh soalan sahaja. Ia bertujuan untuk memberikan sedikit gambaran kepada calon bagaimana rupa soalan dibentuk. Ianya bukan soalan ramalan, bukan soalan exam sesi lepas dan bukan soalan bocor. Jika soalan seperti itu yang anda cari maaf ianya tiada di sini.

Soalan Seksyen B Daya menyelesaikan masalah adalah bersifat applied question. Nak tak nak anda kena minat matematik untuk menjawab soalan ini.

CONTOH SOALAN EXAM PTD SEKSYEN B DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

1 – Soo Beng mempunyai 280 biji buah ciku. Dia menyimpan 1/7 daripada jumlah keseluruhan buah ciku untuk dirinya dan bakinya dibahagikan sama rata kepada rakannya iaitu Kamini, Atan dan Julius. Berapakah biji buah ciku yang diperoleh oleh setiap rakannya ?

a) 40 biji

b) 60 biji

c)70 biji

d) 80 biji

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

2 – Rajah di bawah menunjukkan jualan 2 jenis motosikal. Berapakah peratus jualan bulan april bagi motosikal jenis Z berbanding dengan jumlah jualan kedua-dua jenis motosikal bagi 4 bulan berkenaan

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

3 – Dalam sebuah Jabatan yang mempunyai 1500 orang pekerja, 12 orang pekerja tidak hadir bekerja setiap hari. Kebarangkalian pekerja tidak hadir di Jabatan itu setiap hari ialah

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

4 – Carta Bar berikut menunjukkan bilangan pelancongan tempatan dan luar Negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari sehingga Mac. Pada bulan April, bilangan pelancong luar Negara telah meningkat sebanyak 40% manakala bilangan pelancong tempatan ialah 2/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatan dan pelancong luar yang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

5 – Dalam satu perlumbaan jalan kaki, Lim berada 15m di depan Chong. Chong melangkah 1m setiap kali kaki Lim melangkah 0.8m. Berapa kali langkahan perlu dibuat oleh Chong bagi menyamai Lim ?

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

6 – Syarikat LMW Sdn. Bhd. telah membeli peralatan pada bulan Januari 2005 dengan kos berjumlah sebanyak RM 40,000.00. Peralatan ini dijangka mempunyai nilai sisa berjumlah RM 10,000.00 dengan tempoh usia guna selama 5 tahun. Berdasarkan kaedah susut nilai garis lurus, berapakah nilai susut nilai tahunan peralatan berkenaan ?

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

*Jawapan soalan 7 dan 8 berada di bawah soalan 8.

7 – Manakah yang BUKAN kumpulan dalam siri di bawah?

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

8 – Sebuah motosikal dengan kos RM 8,000.00 telah dibeli pada 1 Januari 2002. Aset ini disusutnilaikan pada 20 % setahun mengikut kaedah ansuran tetap dan ditakrifkan berharga RM 6,600.00 pada tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010  . Kirakan belanja susut nilai untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010.

a) RM 175.00

b) RM 260.00

c) RM 240.00

d) RM 120.00

Contoh soalan PTD Seksyen B Daya Menyelesaikan Masalah

Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Nota Ringkas + Perangkap +
197 Contoh Soalan & Jawapan 
+ Extra 50 Soalan Matematik
Isi email utama anda sekarang!



Nak lagi? Wah, betul-betul komited nak jadi PTD ni. Bagus, bagus. Pada 12 Mei nanti pihak Tim Infokerjaya akan membuka tawaran untuk calon-calon exam PTD memiliki Rujukan PTD versi penuh. Ketahuilah bahawa sesungguhnya rujukan PTD versi penuh ini telah menjadi rebutan calon sejak sebelum ianya dibuka tawaran lagi. Sekarang dah berapa haribulan? Exam bila? Jadi ini lah masanya anda download rujukan PTD versi penuh ini.

Selain contoh soalan, ada:-

  • 70++ Nota Ringkas
  • Pecahan setiap Seksyen
  • Huraian Format 2019

Isi email utama di kotak di bawah:

Rujukan Ujian Psikometrik 2019

Nota Ringkas + Perangkap +
197 Contoh Soalan & Jawapan 
+ Extra 50 Soalan Matematik
Isi email utama anda sekarang!



Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.