Exam PTD 2016 – Contoh soalan dan format terbaru

Mahukan info pantas? Nak nota rujukan jimat 72 jam masa study, contoh soalan dan jawapan, format terkini Nov 2017 dan penerangan setiap seksyen terus ke hp anda?

Join Channel Khas Telegram Rujukan PTD kami sekarang =>

https://t.me/tipslulusptd

 

 

Exam PTD bagi tahun 2016 bakal diadakan tak lama lagi. Bagi calon-calon yang telah memohon, sekarang ini adalah tempoh masa untuk anda mengenali apa itu Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) dengan lebih dekat lagi sementara menunggu keputusan sama ada anda layak atau tidak untuk mengambil exam. Sementara itu, tidak salah bagi anda untuk menelaah dengan lebih dalam lagi dan mengasah pengetahuan anda tentang PTD. Senang nanti, jika anda terpilih, tidak perlu susah-susah untuk membuat rujukan di saat akhir.

 

Pegawai Tadbir dan Diplomatik merupakan pegawai-pegawai berkelulusan ijazah universiti yang dilatih di INTAN. Lulusan INTAN ini akan menjadi pegawai barisan hadapan dalam kerajaan. Maka tidak hairanlah jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini menjadi antara jawatan rebutan para graduan. Tangga gaji PTD bermula dari RM 2422.00 sehingga RM 9631.00 dengan kadar kenaikan tahunan sebanyak RM225.00. Langkah mereka menjadi Pegawai Tadbir dan Diplomatik ini bermula dengan lulus exam PTD.

 

 

Exam PTD 2016 - Contoh soalan dan format terbaru

 

 

Exam PTD walaupun digembar-gemburkan sebagai sangat susah dan tak ramai yang dapat lulus, namun jika anda ikut teknik yang betul, Insyaallah dan tak mustahil anda lulus. Bukanlah dengan cara tidak mengikut undang-undang atau orang dalam, jika anda boleh ‘master’ teknik yang bakal kami dedahkan nanti, anda bakal lulus dengan jalan sah di sisi undang-undang. Tahukah anda sebenarnya ramai calon yang kata susah tadi adalah sebabnya bukan mereka tak pandai atau tak belajar, tapi mereka kekurangan satu perkara.

 

 

Tahukah anda satu perkara yang dianggap remeh boleh membuatkan seseorang calon EXAM PTD itu GAGAL? Tak tahu format soalan; itulah punca utamanya! Nampak mudah saja tapi kalau calon tak tahu format soalan terbaru, apa bentuk soalan yang akan keluar, macam mana nak jawab dengan betul kan? Ada juga sesetengah calon yang ambil mudah, berpikiran singkat dengan menganggap jawapan dengan mudah boleh diperolehi dari Google saja. Takkanlah SPA nak senang-senang keluarkan soalan macam tu kan? 

 

Resipi mudah untuk lulus exam Pegawai Tadbir dan Diplomatik:-

  • Anda tahu format soalan terkini
  • Anda tahu bentuk soalan apa yang bakal keluar dalam exam
  • Anda tahu contoh soalan
  • Anda tahu cara menjawab soalan 
  • Anda tahu hot topik yang paling banyak ditanya dalam exam
  • Anda baca bahan rujukan yang tepat
  • Anda tidak membazir masa baca rujukan yang tidak sepatutnya

 

 

Jadi, di mana nak dapatkan rujukan exam PTD ni? Anda boleh klik link di bawah untuk info selanjutnya:-

 

⇒ Contoh Soalan PTD: Contoh Soalan Peperiksaan PTD

 

 

 

Latest Comments

  1. Robiah Hassan November 27, 2016
    • admin November 27, 2016

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.